2021-04-21 08:02:49• hírek • közlemény

A Föld napját ünnepelték az idősközpontban

A Jiului sétányon működő idősklub tagjai környezetvédelmi témájú bemutatón és kreatív foglalkozáson vettek részt, valamint önkénteskedési lehetőségekkel is megismerkedtek. 

 

A Föld napja alkalmából az Élet Fája Környezetvédelmi és Humanitárius Egyesület, a 6-os Számú Napközi Óvoda és a Csodavár Óvoda pedagógusainak közreműködésével interaktív bemutatót és kreatív műhelyt szervezett a Jiului sétányon működő idősklubban.


Békéssy Erzsébet, az egyesület elnöke a hulladékgazdálkodás fontosságáról beszélt a résztvevőknek, kitérve azokra a hulladékokra, amelyeket otthon szelektíven tudunk gyűjteni, illetve amelyeket újra is hasznosíthatunk. Kiemelte mennyire fontos a gyermekek környezettudatos nevelése és felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlévő időseknek nagymamaként, nagypapaként kulcsszerepe lehet ebben a folyamatban.


A klubba járó szépkorúak környezetünk megóvása iránti elkötelezettségének Gellért Ágnes klubtag A természet kapujában című verse elszavalása által adott hangot.


A bemutatót követően az Élet Fája Egyesület csapatának tagjai, a szatmárnémeti 6-os Számú Napközi Óvoda és a Csodavár Óvoda pedagógusaival együtt, akik önkéntesként segítik az egyesület munkáját gyakorlatban is megmutatták, hogyan lehet az újrahasznosítás élvezetes, közösséget építő, kreatív foglalkozás. A vendégek az idősekkel közösen húsvéti dekorációkat készítettek: színes papírból pillangókat origami technikával, továbbá ágakból koszorúkat, melyeket aztán levelekkel és látványos kellékekkel díszítettek. Az idősklub tagjai szívesen kapcsolódtak be a tevékenységekbe, többen is jelezték, hogy unokáiknak is megmutatják majd, mit tanultak és velük együtt is készítenek dísztárgyakat újrahasznosítható hulladékból.



A Jiului sétányon működő idősklub tavaly nyitotta meg kapuit a Szépkorúan is aktívan projekt keretében. Az intézmény működtetője a Szociális Igazgatóság révén Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala, a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel való együttműködésben. Az európai alapokból társfinanszírozott projekt egyik fő célkitűzése az aktív idősödés népszerűsítése a szatmárnémeti szépkorúak körében, olyan programok által, melyek arra buzdítják az időseket, hogy maradjanak minél tovább aktívak, akár önkéntes tevékenységekbe is bekapcsolódva. Az Élet Fája Egyesület környezetvédelmi akcióihoz, amelyek a szabadban zajlanak, különleges emberek társaságában, nyugdíjasok is bátran csatlakozhatnak. „Nagyon fontos, hogy az embernek kortól függetlenül legyenek céljai – vallja Erzsébet. – Hogy az ember nyugdíjas nem jelenti azt, hogy mostmár nincsenek céljai, a közösségnek nincs rá szüksége. Lehet, hogy a mai társadalom nem igazán karolja fel az időseket, de azért vagyunk mi az egyesületnél, hogy ezt megtegyük. A nyugdíjasok között vannak ép, egészséges emberek, sőt nagyon sokan, akik valamikor értelmiségi tevékenységet folytattak, a tapasztalataikat szeretnék átadni, hát ezért kell őket felkarolni, megmutatva, hogy igenis szükség van rájuk, a tudásukra. Ha ez megtörténik, már csak a mosoly hiányzik ahhoz, hogy boldogak legyünk” – fogalmazta meg Békéssy Erzsébet az aktív, elégedett, élményekben gazdag időskor titkát.


Az Élet Fája Egyesület és az idősklub még nagyon sok közös eseményt, tevékenységet szeretne szervezni, amelyek a környezetünket szebbé, az önkéntes aktivitásokba bekapcsolódó idősek életét pedig élvezetesebbé, boldoggá és még az is lehet, hogy hosszabbá teszik majd. 



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: